fbpx
werken aan werkplezier

Duurzaam je werkplezier vergroten? 5 loopbaantips.

Werkplezier is helemaal niet iets vanzelfsprekends. Uit onderzoek blijkt dat een schikbarend aantal mensen weinig tot geen voldoening in zijn of haar werk ervaart. Betekent dit dat je onvrede of het gemis van plezier maar moet accepteren? Nee, zeker niet. Maar het betekent wel dat je vooral zelf in actie moet komen, omdat het niet voor jou wordt georganiseerd. Doet je werkgever er wel veel aan, dan nog heb je zelf ook wat te doen. Een eerste stap zetten, bijvoorbeeld.

Een loopbaan vraagt sowieso om onderhoud, net als je  auto of je gebit. Verwaarlozen betekent per definitie dat je er op termijn gedoe mee krijgt. Niet doen dus.

Het ontbreken van werkplezier kunnen we terugbrengen tot 5 thema’s. De deelnemers van het online programma Koers bepalen herkennen er vaak 1 of 2 als de veroorzaker van energieverlies, gebrek aan motivatie en het afnemen van werkplezier.

Natuurlijk zijn ze alle 5 belangrijk. Daarom neem ik je in dit artikel mee langs die 5 thema’s en wat dit betekent als het er wel is, èn als het er niet is.

Daarnaast geef ik je tips en geef ik je iets kado. Want mijn jarenlange ervaring als loopbaancoach en de successen van clienten reik ik jou graag aan, zodat jij er je voordeel mee kan doen.

Dit artikel is als volgt opgebouwd:

 1. Altijd werkplezier? Natuurlijk niet.

 2. Stress!

 3. De 5 meest essentiële koersbepalers

 4. Werkgeluk?

 5. Tijd voor actie? Maak een loopbaanplan.

 

1. Altijd werkplezier? Natuurlijk niet.

We zullen moeten erkennen dat de permanente veranderingen in onze werkomgeving invloed hebben op ons werkplezier. Veranderingen leveren niet altijd een verbetering op. Althans, niet voor iedereen. Hoewel veranderingen ook kansen opleveren, is er deel wat er echt geen heil in ziet. Als jij je als werknemer niet herkend in het beeld van die toekomst, dan sijpelt je werkplezier rap weg.

Het kan ook om een ‘kleinere’ verandering gaan. Een nieuwe leidinggevende, bijvoorbeeld. Dat lijkt niet veel inpact te hebben op je werkinhoud, maar zijn of haar leiderschapsstijl kan je werkplezier maken of breken.

Fit over de eindstreep, fit met pensioen

Hordeloopster Femke Bol rende op 2 augustus 2021 door de regen om de horden op haar baan ogenschijnlijk moeiteloos te nemen. De plassen onderweg, de concurrentie en de druk van Olympische Spelen leken haar niks te doen. Ze bereikte hiermee de finale en zei:

 • Ik voel me goed
 • Ik ben fit
 • Ik heb me maximaal voorbereid

‘En ik weet wat het is om vierde te worden en dat wil ik niet nog een keer’.

Femke sprong over 10 horden. Een gemiddelde loopbaan bestaat meestal ook uit 10 of meer horden. De één wat hoger dan de ander, maar springen moeten we.

We zien hordeloopsters ook wel eens flinke smakkers maken. Talent, ontwikkeling, discipline en ervaring zijn geen garantie. Dat vraagt om veerkracht. Femke liet heel mooi zien hoe je ondanks vervelende omstandigheden (‘we trainen met regen altijd binnen’), er toch in kunt slagen fit over de eindstreep kunt komen. Veerkracht helpt daar ook bij. 

Motivatie? Veerkracht is het sleutelwoord.

Wil je werkplezier behouden en gemotiveerd aan het werk blijven? Om straks fit over de eindstreep te komen doe je er goed aan om aan jouw eigen veerkracht te werken en aan je flexibiliteit om mee te kunnen bewegen met de omstandigheden.

Veerkrachtige loopbanen, zijn loopbanen waarin iemand er in slaagt om steeds regie te nemen en bij te sturen. Daarvoor zul je steeds moeten onderzoeken wat goed voor je is, wat je wil en waar je beter in wil worden.

Daarnaast helpt het om van je vitaliteit je prioriteit te maken. Een goede gezondheid is geen zekerheid, maar fit en vitaal een crisis tegemoet gaan, is een veel beter uitgangspunt.

2. Stress? Ga op zoek naar je talent.

Stress zou je kunnen zien als een soort sluipmoordenaar. Je hebt het zelf niet in de gaten, maar je eigen (sympatische/parasymatische) systeem werkt er aan mee. Steeds als jij je grens verlegt, dan rek je je eigen stressniveau een beetje op. Als je daar geen passend herstel tegenover zet, bouw je langzaam maar zeker een hersteltekort op. Stress te lijf gaan, is dus vooral een mentaal gegeven; je dient bewust te handelen, bewuste keuzes te maken. Je kan wat dit aan gaat niet zo heel goed op je lijf vertrouwen.

Stress is dus vooral een fysieke aangelegenheid. Met psychische gevolgen. Kort gezegd; bepaalde hormonen nemen de overhand en dat heeft effect op de werking van je brein. Je hebt concentratieproblemen, kan zaken minder goed onthouden en goede beslissingen nemen wordt lastig.

Dat je werkplezier hier onder lijdt, dat leidt geen twijfel. Toch? Maar soms is het andersom.

werkstress

Iemand die zijn of haar talenten onvoldoende kwijt kan, ervaart ook stress. In zo’n situatie moet je heel hard werken om je taken te voltooien. Niets gaat vanzelf, sterker nog, het kost je vermoedelijk veel tijd en energie. De vraag is of deze baan je ooit zal passen. Het is net als met verkeerde schoenen. Een maat te klein of juist te groot, te smal of met een te hoge hak. Die schoenen zullen altijd voor problemen zorgen, ongeacht het aantal kilometers dat je er op loopt.

Werkplezier ontstaat als je doet waar je goed in bent, als je vaardigheden ontwikkelt die dat ondersteunen, wanneer je kennis en ervaring ontwikkelt die je met liefde en plezier inzet, in een omgeving waar je je prettig èn nuttig voelt en waar je bijdraagt aan iets wat je belangrijk vindt.

Morele stress

En dan is er nog zoiets als morele stress.

Wanneer daar sprake van is, dan kan je een flink aantal van de opgesomde onderdelen van werkplezier hierboven afvinken. En toch gaat er iets niet goed. Iemand die morele stress ervaart, constateert:

 • Ik moet iets doen waar ik helemaal niet achter sta.
 • Ik moet iets nalaten wat ik heel belangrijk vindt.

Ook dan is er werk aan de winkel, want zo’n werksituatie zal veel energie kosten. Je energie sijpelt weg door frustratie, door onvrede, door onenigheid, door ingewikkelde functioneringsgesprekken…. of door een conflict wat leidt tot baanverlies.

Kan je wel je talenten benutten, zet je met plezier je kennis en ervaring in voor de organisatiedoelen die jij je belangrijk vindt en ben je blij met collega’s, je werkplek of je leidingevende en ervaar je desondanks een gevoel van onvrede? Dan is er wellicht sprake van morele stress.

3. De 5 meest essentiële koersbepalers

Allereerst de 5 thema’s die bijdragen aan werkplezier, voldoening of motivatie. Ik noem ze koersbepalers. En dat is niet voor niks. Dit zijn namelijk de onderwerpen waardoor je zal ervaren of je wel of niet op de juiste plek zit:

 • Ontwikkeling
 • Veiligheid
 • Vrijheid
 • Balans
 • Uitdaging

Ze zijn in zekere zin allemaal belangrijk. Je zal ze alle 5 in meer of mindere mate terug willen zien in je werk of functie. Dat betekent dus dat je voor jezelf zal moeten bepalen welke koersbepaler op dit moment ècht belangrijk is en welke minder. En dat kan in de tijd ook weer veranderen.

De vraag is dus welke koersbepaler voor jou nu het meest belangrijk is. Vaak blijkt dat dit hetgeen is wat je nu het meeste mist. Datgene waar je nu behoefte aan hebt.

 • Leer je niks meer op je werk? Weet je het allemaal wel? Komen anderen bij jou met vragen en kan jij je aan niemand optrekken? Dan kan ontwikkeling een behoefte zijn. Heb je het gevoel dat je achterop raakt in je vakgebied en daardoor kansen misloopt, dan zou ontwikkeling ook je speerpunt kunnen zijn.
 • Zijn er veel veranderingen op je werk? Is het werkklimaat niet prettig? Dan is het begrijpelijk dat veiligheid voor jou een grote rol speelt. Daarnaast kan je behoefte aan veiligheid toenemen als je met agressie of een tekort aan beschermingsmiddelen te maken hebt.
 • Word je stelselmatig gecontroleerd? Moet je vaak verantwoording afleggen? Ga je niet over je eigen agenda? Dan neemt je behoefte aan vrijheid alleen maar toe. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat vrijheid voor iedereen iets anders betekent. Het gaat vaak om de kaders die gesteld worden en de ruimte die jij daarin krijgt.
 • De behoefte aan balans behoeft nauwelijks uitleg, vrees ik. Op regelmatige basis overwerken, veel verschillende prioriteiten hebben die niet goed samengaan, voldoen aan hoge verwachtingen, en levensfasegerelateerde zaken dragen bij aan de toenemende behoefte aan balans.
 • Wordt alles een sleur, doe je dingen op de automatische piloot? Mis je inspiratie? Misschien heb je zelfs het gevoel dat je niet meer beter wordt in je werk. Dan mis je uitdaging.

 

Welke koersbepaler verdient jouw aandacht?

Welke actie kan jij op korte termijn ondernemen om van deze koersbepaler jouw prioriteit te maken?

4. Werkgeluk?

Het fenomeen werkgeluk is aan een opmars begonnen. Is dat erg? Ik vind het eigenlijk een hele positieve en welkome beweging. Het betekent dat werkgevers meer en meer oog krijgen voor het belang van zingeving en werkbeleving van hun medewerkers.

Ik heb online cursussen gevolgd bij the Greater good science center, onderdeel van de Berkeley University. Daar wordt langdurig onderzoek gedaan naar werkgeluk en heel kort samengevat gaat werkgeluk volgens hen over zingeving, betrokkenheid, veerkracht en vriendelijkheid. 

Hoe zit het nu met jouw werkgeluk?

 

Why we work – The Atlantic

Klik op de afbeelding om het filmpje op YouTube te bekijken. (2.54 minuten)

Genoeg vragen!

Ik heb je in dit artikel talloze vragen gesteld. Hopelijk heb ik je daarmee aan het denken gezet. Maar nog belangrijker is het om in beweging te komen, als je ook echt goed doordachte antwoorden op al deze vragen wil formuleren en bewuste keuzes wil maken.

5. Tijd voor actie? Maak een loopbaanplan!

Op mijn website kan je mijn gratis eBook ‘Maak werk van je loopbaan’ downloaden. Hiermee kan je stil staan bij belangrijke loopbaanthema’s. Het eBook vind je onder het tabblad ‘doen’.

 

coach zoetermeer loopbaan

Vrijblijvend kennismaken?

Ben je benieuwd naar een coachtraject? Wil je iets afstemmen? Plan dan zelf een kennismakingsgesprek in of laat via mijn website een bericht achter, dan neem ik contact met je op.

Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken wat jij nodig hebt om antwoorden te vinden op je loopbaanvraag of je werksituatie te verbeteren.

– Manon Erich

Meer weten over het online programma Koers Bepalen?