fbpx
arbeidsmarkt loopbaancoach zoetermeer

Waarom jouw loopbaanplan mislukt.

– 10 loopbaantips –

Je onvrede over je werk erkennen is stap één, de verandering realiseren is helaas niet stap twee. De weg naar die verandering heeft vaak veel hindernissen. En die zien we meestal van te voren al liggen. Dat maakt het ook zo lastig om wel tot actie over te gaan.

Dus als je een stok achter de deur nodig hebt om echt aan de slag te gaan met je gevoel van onvrede op je werk, dan ben je niet de enige. Ben meermaals wel aan iets begonnen, maar liep het steeds uit op niks… dan ben je ook niet de enige,

In de jaren dat ik als loopbaancoach werk, heb ik honderden mensen begeleid. Zowel in outplacementtrajecten, als in loopbaantrajecten. Ondanks dat deze trajecten wezenlijk van elkaar verschillen en de aanleiding voor de loopbaanbegeleiding dus ook echt behoorlijk verschilt, hebben sommige cliënten wel iets gemeen met elkaar. Maar dat is niet het gebrek aan de stok achter de deur. En ik vermoed zo maar dat dit ook bij jou niet het geval is.

Grootse loopbaanplannen zijn niet zo SMART

Toen ik zelf door een operatie niet in staat mijn werk te doen, . moest ik mijn cliënten even aan hun lot over laten. Dat was echt geen probleem, zo verzekerd en ze me. We eindigden de laatste gesprekken met een lijst met activiteiten en een plan om die periode nuttig te besteden. Zodat ze, ieder voor zich, toch bezig konden blijven met hun eigen doelen. Een aantal had echt geweldig mooie resultaten geboekt. Maar wat schetst mijn verbazing…… Sommigen hadden de maanden anders besteed. ‘Sorry… Er is niks van m’n plannen terecht gekomen. Zo veel voornemens, echt grote plannen, maar geen resultaten’. Om vervolgens hun relaas af te sluiten met een kreet als ‘ik heb echt een stok achter de deur nodig, hoor’.

Wat is hier eigenlijk aan de hand? Is er wel echt een stok nodig, of speelt er misschien iets anders? Wat veel mensen met elkaar gemeen hebben is het feit dat ze:

 • Te grote doelen stellen
 • Te hoge eisen aan zichzelf stellen
 • Zich doelen onvoldoende toe-eigenen
 • Zichzelf te veel voornemen
 • Te snel resultaat verwachten
 • Geen helder plan hebben

Dan wordt alles een teleurstelling! En dat helpt niet als je stappen aan het maken bent op onbekend terrein, als je buiten je comfort-zone dingen onderneemt. Dan is juist iedere stap mooi meegenomen en zou je in iedere actie een succes kunnen zien. Je leert namelijk enorm veel, ook over jezelf, ontmoet nieuwe mensen, komt tot allerlei inzichten, of krijgt kansen die je eerder niet voor mogelijk hield. Maar dat gebeurt alleen maar als je inziet dat het bereiken van een doel vaak bestaat uit heel veel kleine activiteiten.

Heb jij een stok achter de deur nodig? 

Dat is dus maar de vraag. Herken jij jezelf in de bovenstaande opsomming? Dan kunnen de volgende 10 tips je helpen om eindelijk wel die doelen te bereiken, de stappen te zetten die je steeds voor je uit schuift.

 1. Maak je doel concreet. SMART.
 2. Beschrijf voor jezelf waarom je dit wil. Wat is de reden? En waarom is het belangrijk voor je?
 3. Wat is er voor jou veranderd als je het doel hebt bereikt. Zorg dat je de antwoorden positief formuleert en wees eerlijk en realistisch.
 4. Noteer 4 eenvoudige acties die kunnen bijdragen aan het bereiken van dit doel. Eerste stapjes. Denk aan dingen die je deze week al zou kunnen doen.
 5. Noteer vervolgens 2 spannende acties. Denk aan iets dat je normaal gesproken ècht niet zo maar zou doen. Belangrijk: plan de activiteiten! En committeer je er aan. Geen excuses. Dit doe je voor jezelf.
 6. Wanneer je die 6 acties hebt gedaan, dan koppel je er een vervolgactie aan.
 7. Vraag een bekende met je mee te denken. Betrek anderen bij je plan. Ze kunnen je op ideeën brengen en wellicht zelfs deuren voor je openen.
 8. Categoriseer de acties, zodat je gevarieerde dingen doet. Afwisseling helpt.
 9. Zoek naar inspiratie en ruim tijd in om na te denken. Oriënteer je online en offline.
 10. Maak steeds opnieuw concreet wat je nu nog nodig hebt ten aanzien van het bereiken van je doel. En koppel ook daar weer activiteiten aan die voldoen aan tip 3 en 4.

En verzamel! Houd bij wat je doet en maak ook aantekeningen na voltooide acties! Noteer de wat de activiteiten je hebben opgeleverd. Bijvoorbeeld een persoonlijk inzicht, nuttige informatie, een nieuw contact, een vervolgafspraak, bepaalde duidelijkheid over je doel. Zo leer je wat werkt voor jou. Dit is belangrijker dan je denkt, het zorgt er namelijk voor dat je als vanzelf een naslagwerk tot stand laat komen. Het houdt je actief, scherp en gericht op je doel en de toekomst.

Werkt dit altijd? Urgentie moet je soms ook zoeken.

Meestal wel. Als de urgentie ontbreekt, wordt het lastiger. Vraag je dus af hoe urgent het voor jou is. Dat bepaalt de tijd die jij jezelf kan gunnen en bepaalt in zekere zin misschien ook wel je motivatie. Soms is er een goede reden om iets nu juist nog niet te doen. Heel even iets af te wachten. In dat geval kan je bovenstaande wel alvast op papier uitwerken. Dan begin je straks met een goed doordacht plan. En dat helpt natuurlijk ook!

 Gelijk solliciteren!

Wie verandering in zijn of haar loopbaan wil, denkt misschien gelijk te moeten solliciteren. Maar dat is niet logisch. Wie solliciteert en zich niet goed heeft georienteerd, kan ook onvoldoende onderbouwen waarom die baan zo goed past. De motivatie is dan eerder gericht op de wens om te veranderen dan op de intrinsieke motivatie die je bij een volgende baan zou moeten voelen.

Heroriëntatie begint bij jezelf, maar …

Wel stap voor stap, met kleine doelen. Het is een proces van nadenken en doen. En soms weer even terug naar de ’tekentafel’.

De tips in deze blog komen je daarbij hopelijk van pas.

Ben je toe aan een heroriëntatie? Daarover schreef ik diverse blogs. Kijk eens rond voor meer tips over motivatie, talenten benutten en werkplezier. En daarna pas bij de blogs over solliciteren.

Note: Overigens blijkt ook regelmatig dat cliënten zelf vinden dat ze in de tijd tussen onze gesprekken niks hebben gedaan, terwijl in het gesprek blijkt dat ze legio kleinere activiteiten hebben gedaan. Herkenbaar? Wees dan niet zo kritisch naar jezelf.