Waar zou jij de moed voor willen hebben?

motivatie coachtraject zoetermeer

Werk is leuk zolang het goed gaat. Je kan je ontwikkelen, bereikt mooie resultaten en je bevindt je in het prettig gezelschap van bevlogen collega’s. Maar na een aantal jaar verandert er wat. Misschien dat er in de cultuur van het bedrijf iets wijzigt. Wellicht zijn bepaalde resultaten niet meer zo belangrijk. Dan verlies je langzaam maar zeker je motivatie. Dit is een geleidelijk proces. Maar op een dag wordt je wakker en is je werkplezier ver te zoeken.

Gebrek aan motivatie?

Op dit soort momenten raak ik in gesprek met medewerkers. Ze benaderen mij omdat ze vastlopen in hun werk en met een coachtraject starten. Soms stellen we vast dat er sprake is van overspannenheid. Reuze zonde, natuurlijk. Want zo’n conclusie maakt ook duidelijk dat er eerder al signalen zijn geweest dat er langere tijd energie verloren is gegaan aan de verkeerde dingen. Gelukkig geldt dit niet voor iedereen. Als je er enigszins op tijd bij bent, dan voorkom je een hoop ellende voor je werkgever, maar bovenal ook voor jezelf. Neemt je motivatie af? Dan is dat een signaal om naar te luisteren.

Wanneer we in het coachtraject toe zijn aan het onderwerp toekomstwensen, dan komen dromen aan de orde. Niet zo zeer echte dromen, maar wel beelden en ideeen die bepaalde idealen weergeven. Vragen die mensen aan het denken zetten en iets heel concreets kunnen opleveren, zijn bijvoorbeeld:

 1. Wat voor werk zou je doen als echt alles mogelijk is?
 2. Achter welke deuren zou je dan een kijkje nemen?
 3. Wie bewonder je en waarom is dat zo?
 4. Welke opleiding zou je doen, als niks je in de weg staat?
 5. Wat wil je voor je pensioen gezien, gedaan of bereikt hebben?

Als je nadenkt over deze vragen, dan zijn er plots plannen of ideëen waar wat moed voor nodig is. En naast tijd meestal ook geld. De belangrijkste stap is vaak durven, een eerste stap om een orientatie te starten. Misschien ook wel het durven geloven dat het mogelijk is. Geloven in je eigen idee en het durven vertrouwen op jezelf en het proces. Nee, dat is niet zo makkelijk. Maar het kan wel.

Moed verzamelen

Je hebt dit artikel geopend. Het kan haast niet anders, dan dat je ook ergens de moed voor zou willen hebben. Daarom nog 5 vragen die je op weg helpen:

 1. Wat is de meest spannende keuze die je nu kan maken? En wat maakt het spannend?
 2. Welke verandering zou de grootste positieve impact hebben? En waarom?
 3. Wat is voor jou de essentie van je werk? Waar wil jij aan bijdragen?
 4. Van welke keuze(s) heb je spijt? Heb je toen met je hart gekozen of met je ratio?
 5. Wat doe je nu niet en zou je wel moeten doen?

Natuurlijk ben ik benieuwd wat je weerhoudt. Waarom zet je geen eerste stap? Welke gedachten komen er bij je op, zodra je een poging doet om je ideaalbeeld vorm te geven?

Ik heb mensen mooie dromen zien waarmaken. Dromen die aanvankelijk misschien niet eens zo haalbaar leken.

Het kan echt, maar het gaat niet vanzelf. 

Belemmerende overtuigingen

Het realiseren van zo’n verandering, het bereiken van een ideaal, begint met een eerste belangrijke stap. En dat is niet solliciteren. Nee, dat is in heel veel gevallen eerst ontdekken wat je belemmerd. Een overtuiging die je in de weg zit, iets wat maakt dat je er niet in gelooft en niet in beweging komt. Belemmerende overtuigingen behoeden je voor iets. Helaas ook voor het zetten van een eerste stap.

Wil je ook kijken wat er mogelijk is, als bepaalde belemmeringen je niet meer in de weg staan? Wil je een plan om dat doel te bereiken? Ik ben je daarbij graag van dienst in mijn kantoor in Zoetermeer.

Coachtraject

In een coachtraject werken we stapsgewijs toe naar je ideale baan. Het programma Koers bepalen helpt je daarbij. Daarin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Motivatie

 • Loopbaanwaarden

 • Belemmerende overtuigingen

 • Talenten en vaardigheden

 • Je werk- en kennis kapitaal

 • Je missie

 • Oriëntatie (opleiding en/of solliciteren)

Ben je benieuwd naar de inhoud van een coachtraject? Kan je wel wat hulp gebruiken? Ik denk graag met je mee. Ook een kennismakingsgesprek kan je al nuttige inzichten opleveren.

coach zoetermeer loopbaan

Vrijblijvend kennismaken?

Ben je benieuwd naar een coachtraject? Wil je iets afstemmen? Plan dan zelf een kennismakingsgesprek in of laat via mijn website een bericht achter, dan neem ik contact met je op.

Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken wat jij nodig hebt om antwoorden te vinden op je loopbaanvraag of je werksituatie te verbeteren.

– Manon Erich

Meer weten over het online programma Koers Bepalen?