fbpx

Waar zou jij de moed voor willen hebben?

Werk is leuk zolang het goed gaat. Je kan je ontwikkelen, bereikt mooie resultaten en je bevindt je in het prettig gezelschap van bevlogen collega’s. Maar na een aantal jaar verandert er wat. Misschien dat er in de cultuur van het bedrijf iets wijzigt. Wellicht zijn bepaalde resultaten niet meer zo belangrijk. Dan verlies je langzaam maar zeker je motivatie. Dit is een geleidelijk proces. Maar op een dag wordt je wakker en is je werkplezier ver te zoeken.

Op dit soort momenten raak ik in gesprek met medewerkers. Ze benaderen mij omdat ze vastlopen in hun werk. Soms stellen we vast dat er sprake is van overspannenheid. Reuze zonde, natuurlijk. Want zo’n conclusie maakt ook duidelijk dat er eerder al signalen zijn geweest dat er langere tijd energie verloren is gegaan aan de verkeerde dingen. Gelukkig geldt dit niet voor iedereen. Als je er enigszins op tijd bij bent, dan voorkom je een hoop ellende voor je werkgever, maar bovenal ook voor jezelf.

Wanneer we in het coachtraject toe zijn aan het onderwerp toekomstwensen, dan komen dromen aan de orde. Niet zo zeer echte dromen, maar wel beelden en ideeen die bepaalde idealen weergeven. Vragen die veel mensen aan het denken zetten, zijn bijvoorbeeld:

  1. Wat voor werk zou je doen als echt alles mogelijk is?
  2. Achter welke deuren zou je dan een kijkje nemen?
  3. Wie bewonder je en waarom is dat zo?
  4. Wat wil je voor je pensioen gezien, gedaan of bereikt hebben?

En wat blijkt (en het duurt soms even voor het helder is) dan zijn er plannen of ideeen waar wat moed voor nodig is. En tijd en soms ook geld, maar de belangrijkste stap is vaak durven. Misschien zelfs wel het durven geloven dat het mogelijk is. Geloven in je eigen idee en het durven vertrouwen op jezelf en het proces.

Je hebt dit artikel geopend. Het kan haast niet anders, dan dat je ook ergens de moed voor zou willen hebben. Daarom nog 5 vragen die je op weg helpen:

  1. Wat is de meest spannende keuze die je nu kan maken? En wat maakt het spannend?
  2. Welke verandering zou de grootste positieve impact hebben? En waarom?
  3. Wat is voor jou de essentie van je werk? Waar wil jij aan bijdragen?
  4. Van welke keuze(s) heb je spijt? Heb je toen met je hart gekozen of met je ratio?
  5. Wat doe je nu niet en zou je wel moeten doen?

Natuurlijk ben ik benieuwd wat je weerhoudt. Waarom zet je zelfs geen eerste stappen?

Ik heb mensen mooie dromen zien waarmaken. Dromen die aanvankelijk misschien niet eens zo haalbaar leken. Het kan echt! Met wat moed maak je het verschil voor jezelf.

En ik ben dankbaar voor het feit dat ik daar regelmatig getuige van kan zijn.

Wil je ook kijken wat er mogelijk is, als bepaalde belemmeringen je niet meer in de weg staan? En wil je een plan om dat doel te bereiken? Ik ben je daarbij graag van dienst in mijn kantoor in Zoetermeer.