fbpx

Waar wacht je nog op?

Dagelijks spreek ik mensen over werk en loopbaankeuzes. Met name het maken van keuzes en het nemen van de bijbehorende beslissing, houdt menig medewerker bezig.

Want hoe weet je nou waar je goed aan doet? Wanneer moet je wachten en wanneer moet je besluiten nemen? En wat nou als al gauw blijkt dat je keuze toch niet zo’n verstandige was. Speelt er bij je werkgever op de achtergrond nog steeds zoiets als ‘meer doen met minder mensen’, dan kies je vast voor de zekerheid die je nu kent. Logisch? Dat is een goede vraag.

Kies je zelf ook liever voor zekerheid?

Dat is helemaal niet gek. Dat doet misschien wel 80% van werkend Nederland.

Ik hoor, ondanks dat de arbeidsmarkt aantrekt, zelf ook nog geregeld over aanstaande reorganisaties. Aantrekkelijke ontslagregelingen zijn er haast niet meer, en maakt dat eigenlijk wat uit? Medewerkers willen immers hun recht op WW niet verspelen. Of dat in de praktijk ook ècht aan de orde is als ze zelf voor een nieuwe baan buiten de organisatie kiezen, zoeken ze vaak niet uit. Het idee alleen al, weerhoud ze van keuzes en besluiten. Kortom, een medewerker is geneigd af te wachten. Om verschillende redenen, dat wel. Maar zekerheid voert wel de boventoon.

Daarnaast zijn er in Den Haag weer allemaal nieuwe plannen. Het regeerakkoord belooft veel goeds. Althans, dat willen ze ons laten geloven. Maar wat dat in de praktijk betekent, wil niemand proefondervindelijk ervaren. En dus wachten de meeste medewerkers. Waarop? Ik kan de antwoorden van mijn clienten wel opsommen, maar iedereen heeft uiteindelijk zelf hele persoonlijke, unieke redenen. Want iedere situatie is anders.

De vraag is echter wel: Waar wacht jij nu nog op? De klok tikt, ook voor jou.

Misschien heb je vorig jaar, na de zomervakantie, tegen jezelf gezegd dat het de hoogste tijd is voor wat anders. Of heb je rond de jaarwisseling geroepen dat het vinden van een nieuwe baan toch eigenlijk wel één van je goede voornemens is.

Dan heb ik slecht nieuws. Er is weer een zomervakantie voorbij en we naderen weer een nieuwe jaarwisseling.

Wat kan je nu doen om het tij te keren?

Je zou de komende weken eens aandacht kunnen schenken aan de volgende tien vragen:

  • Wat weerhoudt me eigenlijk? En is dat reëel?
  • Wat heb ik concreet nodig om wel een keuze te kunnen maken?
  • Wat is eigenlijk voor mij de gewenste situatie?
  • Wat mis ik nu het meest in mijn werk?
  • Onder welke omstandigheden werk ik wel met plezier?
  • Op welke loopbaanvraag zou ik graag een antwoord krijgen?
  • Wat heb ik al gedaan met deze informatie? En wat heeft me dat opgeleverd?
  • Waar kan ik mezelf op frequente basis even terugtrekken om stil te staan bij deze vragen?
  • Wie zou mij kunnen helpen?
  • En tot slot; Hoe ga je er voor zorgen dat je volgend jaar wel je handtekening onder een nieuwe arbeidsovereenkomst zet?

Mijn advies is: doe dit niet alleen! Het helpt als anderen je (open) vragen stellen, kritisch naar je kunnen zijn, je uit je comfort zone laten komen, je aan weten te zetten tot actie èn je zo nu en dan helpen herinneren aan je eigen persoonlijke doel.

Wees je er van bewust dat niet iedereen dat kan. Soms staan mensen veel te dichtbij je en andere vertrouw je wellicht niet alle vragen toe. Zoek iemand uit die oordeelloos naar je is, iemand die tijd voor je heeft en waar jij ook echt iets van aanneemt.

Niet iedereen heeft zo iemand in zijn omgeving. Daarnaast constateer ik vaak dat men het juist prettig vind om dit soort dingen met een onbekende te onderzoeken.

Help, ik zoek een professional!

Heb je juist behoefte aan professionele ondersteuning? Dan kan je eens informeren bij je werkgever of een opleidingsbudget of een ontwikkelbudget ook besteed mag worden aan een loopbaanadviestraject. De meeste werkgevers zijn er een voorstander van dat medewerkers eens stilstaan bij hun loopbaan en opnieuw hun koers uitstippelen. Dat hoeft ook echt niet direct te betekenen dat je de organisatie direct wil verlaten. Je wil alleen iets in je werksituatie veranderen. De uitkomst van zo’n traject is vaak een win-win situatie voor jou en je werkgever.

Is er geen geld beschikbaar? Of wil je het liever buiten je werkgever om doen? Dan kan je overwegen om zelf te investeren in je toekomst. Motivatie en succes verzekerd!

Gecertificeerde en/of geregistreerde loopbaancoaches vind op de websites van het Career Management Institute of het Noloc. Deze instanties hebben de kennis en expertise van de vermeldde coaches getoetst en erkend.

Vrijblijvend kennismaken? Waar wacht je nog op?