Veranderingen, ik kan er maar niet aan wennen.

veranderingen

Houdt het dan nooit op? Iedere keer is er wéér wat anders! Ze bedenken steeds weer wat nieuws. Wanneer gaan we nou eens gewoon aan het werk? …. Dit soort uitspraken passeren frequent de revue aan mijn bureau. Anderen maken mij juist duidelijk dat verandering zo’n beetje de enige zekerheid is die we hebben. Maar wat moet je nou met zo’n kreet….

Het is toch goed zo?

Vraag in je omgeving naar het nut van veranderen en je krijgt talloze redenen aangereikt. Verandering is goed, is de algemene tendens. Als je vervolgens doorvraagt, zie je bij diegene die de vraag beantwoord vaak ook iets anders gebeuren. Er komt enthousiasme, gedrevenheid of zelfs strijdlust naar boven. Je zou het passie kunnen noemen. Diegene heeft ontdekt wat hem of haar drijft. De gewenste verandering draagt bij aan een verbetering van iets waarvoor diegene warm loopt. Want dan blijkt veranderen ineens best leuk te zijn. Of zoals hij of zij je duidelijk wil maken; het is noodzakelijk.

Ikzelf vind het meestal ook wel fijn als het in grote lijnen blijft zoals het is. Maar door soms heel bewust te kiezen voor verandering zijn er zoveel interessantere dingen op mijn pad gekomen. En dat is ook een prettige bijkomstigheid van verandering.

Hoe werkt het voor jou?

Veranderingen roepen bij sommige medewerkers een volgend gevoel op:

  • Ik heb dit al zo vaak meegemaakt, maar er verandert niets.
  • Mijn ideeën, argumenten en kanttekeningen worden niet gehoord.
  • Ik zie ook wel in dat er iets moet veranderen, maar dit is niet de manier.
  • Ze zoeken het maar uit, ik blijf het gewoon lekker op mijn manier doen.

Herken je bij jezelf iets van de bovenstaande punten, dan ben je ècht niet wars van veranderingen, maar is het juist tijd voor verandering. Vermoedelijk heb je specifieke kennis en ervaring opgedaan, die niet goed meer past in de context van je werk of bij de visie van het bedrijf waar je voor werkt.

Veranderen? Ik? Hoe dan?

Het begint met goed te onderzoeken waar je nu eigenlijk echt tegen aan loopt. Welke behoefte komt door de verandering onder druk te staan? Wat raak je mogelijk kwijt wat heel belangrijk voor je is? Is het realistisch om je daar zo aan vast te houden? Wat heb je nodig om sterker uit de verandering te komen? En met wie kan je daarover in gesprek?

 Is de verandering onafwendbaar? Onderzoek dan hoe en waar je jouw eigen werkkapitaal weer goed kan benutten. Deze inzichten maken het mogelijk om een ‘next step’ voor jezelf te concretiseren. Op basis daarvan kan je gerichte acties ondernemen om voor jezelf de verandering aan te brengen die er voor zorgt dat je weer bijdraagt aan iets waar jij enthousiast van wordt.

Is dat makkelijk? Nee, niet altijd. Maar stil staan bij je eigen ontwikkeling en daar in investeren, levert wel iets waardevols op. Namelijk regie in je loopbaan en plezier in je werk. En als dat er nu onvoldoende is, dan wil je dat vast wel graag veranderen.