fbpx

Van inzicht naar uitzicht. Met deze 5 tips kom je verder in je loopbaan

Misschien ken je het gevoel wel. Je bent een paar jaar geleden in je huidige functie gerold. Wellicht heb je er zelfs veel moeite voor moeten doen. Maar nu je het een poosje doet, bekruipt je het gevoel dat je eigenlijk iets anders wil. Dit gevoel heb je eigenlijk al te lang. Je twijfelt waar je goed aan doet. Je weet wat je hebt en dat is ook wel wat waard. Toch? Maar ja, dat knagende gevoel wordt steeds dominanter. Er moet eigenlijk wel iets gaan veranderen binnenkort. Maar hoe?

Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Het vraagt alleen om een beetje moed en wat discipline. Zeker als je al een globaal beeld hebt van de kenmerken waar je volgende baan uit moet bestaan. Deze 5 stappen helpen je koers te houden en je doel te bereiken. Stap 0 is misschien wel de meest ingewikkelde. Je erkent dat er wat moet veranderen en je besluit daarmee aan de slag te gaan. Gecommitteerd zijn aan je eigen doel is de belangrijkste voorwaarde om verandering te realiseren. Als dat er is, ben je klaar voor deze 5 stappen:

  1. Een helder doel
  2. Je kapitaal
  3. Bepaal je eigen route
  4. Doen!
  5. Reflecteer

Moet dat in deze volgorde? Dat lijkt in eerste instantie wel logisch. Toch kan het zo zijn dat ze uiteindelijk door elkaar heen zullen lopen. Je leert immers gaandeweg. Over jezelf, maar ook over je gekozen pad. Wat je in ieder geval moet voorkomen is dat je een stap overslaat. Daarmee wil ik niemand van gemakzucht betichten, hoor. Het is alleen heel menselijk om te kiezen voor de makkelijke weg, om in je comfort zone te blijven. En die houding zal je niet helpen bij het vinden van een andere baan.

Ben je er klaar voor? Okay, lets’ go.

1. Een helder doel

No dreams. No goals. Het is dus belangrijk dat je een beeld hebt bij de gewenste verandering. Hoe ziet het er voor je uit, als je de veranderingen hebt weten te realiseren? Maak het echt concreet voor jezelf. Visualiseer het desnoods. Dat helpt. Waar heb je afscheid van genomen en, nog belangrijker, wat is er allemaal wel wanneer de verandering gerealiseerd is. Dit is een essentieel stap. Natuurlijk kan je het later nog bijstellen, als gaandeweg blijkt dat het nodig is om je doel wat aan te passen. Wees nu concreet en wees mild als later blijkt dat je doel om wat aanpassingen vraagt.

2. Je kapitaal

Hoe goed match jij met je doel? Met andere woorden; weet je waarom je capabel bent en weet je ook waarom deze baan zo goed bij je past? Het zal er uiteindelijk op neer komen dat je mensen zult moeten overtuigen van jouw geschiktheid en je motivatie. Dat vraagt om zelfkennis. Besteed tijd aan het onderzoeken van je talenten, je vaardigheden en je motivatie. Het is straks aan jou om uit te leggen hoe dit alles van toepassing is in je nieuwe rol of functie.

En dat geldt ook voor je kennis en ervaring. In hoeverre draagt dit straks bij in je nieuwe baan? Zoek naar overeenkomsten, leg verbanden met de werkinhoud. Zijn die er nauwelijks? Dan heb je wellicht nog iets meer te doen, dan je zou willen. De ervaring leert dat er vrijwel altijd overeenkomsten zijn. Daarvoor zal je misschien met iets meer afstand naar je kennis en ervaring moeten kijken. Het helpt als iemand anders even met je mee kijkt.

Tevens behoort je netwerk ook tot je kapitaal. Niet alleen je dierbaren, je vrienden en collega’s vormen je netwerk. Wil je van baan veranderen, dan vinden de meest nuttige gesprekken plaats met mensen die behoren tot ‘de zwakke verbinding’. Je tweedegraads netwerk. Je netwerk kan je op allerlei manieren helpen.

3. Bepaal je eigen route

Om je route te kunnen bepalen, moet je weten wat je nodig hebt om je doel te bereiken. Ook in loopbanen leiden meerdere wegen naar een bestemming. Inventariseer wat je te doen hebt. Het is slim om de verschillende scenario’s te onderzoeken en daarin een keuze te maken. Houd daarbij rekening met de tijd die je jezelf in totaal geeft en de ruimte die je vrij kan maken in je agenda. Een route bestaat altijd uit meerdere haltes. Om je doel te bereiken, zal je vast veel informatie moeten inwinnen, je netwerk moeten benutten en soms is het zelfs noodzakelijk om tijd en geld in kansvergroters te investeren. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van cursus, het bijwonen van een seminar of het doen van relevant vrijwilligerswerk.

Bij het bepalen van je route hoort het maken van een plan! Een strategie houd je scherp en betrokken. En wanneer het even tegen zit of je motivatie dreigt weg te ebben, zorgt het er ook voor dat je de aandacht kan richten op iets wat je helpt. Maak in je plan dus voldoende ruimte voor activiteiten waarmee je wel stappen zet en die ook de nodige energie en goede moed opleveren.

4. Doen!

No guts. No glory. Je hebt een doel, je weet hoe je er kan komen en je hebt je eigen kapitaal in kaart gebracht. Tot zo ver is het nog leuk. 😉 Dit is het moment om in actie te komen, als je dat nog niet hebt gedaan. Verandering in je situatie aanbrengen kan niet zonder in beweging te komen. Ga aan de slag met je plan. Zorg dat je inzichten verwerft over je kansen en mogelijkheden en werk aan je zichtbaarheid. Dat betekent dat je meer ruchtbaarheid zal moeten geven aan je ambities en je in contact moet komen met mensen die doen wat jij graag wil doen. Weet waar dat werk zich bevindt. Zo kan je ook toetsen of je verwachten kloppen. Nieuwe inzichten leiden tot aanpassingen in je route en misschien wel tot het aanscherpen van je doel.

5. Reflecteer

Kijk terug op de activiteiten die je hebt ondernomen. Wat hebben ze je gebracht? En wat was zinvol? Bepaal of je nog op de goede weg bent. Dwalen en oriënteren lijken erg op elkaar. Toch is het één veel effectiever dan het ander. Het kan helpen om aantekeningen te maken, je nieuwe inzichten te noteren. Ook als het gaat om zelfkennis. Hoe kijk je nu naar je doel? En wat betekent dit voor de dingen die je te doen hebt? Pas je route desnoods aan of geef jezelf meer tijd dan jij jezelf aanvankelijk hebt gegund. Zulke processen kosten namelijk tijd. Begin daarom ook tijdig aan je oriëntatie. Wacht niet tot je werkweek zich steevast vult met baaldagen.

Tip: Bij al deze stappen is het goed om rekening te houden met onmogelijkheden. Echter.. dat is niet het eerste wat je gaat doen! Het denken in onmogelijkheden werkt bijzonder belemmerend. Je bereikt er niks mee, als je niet eerst vrij hebt kunnen dromen van ‘what ifs’. Daarom begin je altijd met denken in kansen en mogelijkheden!

Kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op om te kijken welke mogelijkheden er zijn.