fbpx
manon Erich

‘Iedere dag ontmoet ik medewerkers die zich ervan bewust zijn dat ze niet meer met plezier naar hun werk gaan.

De aanleiding om met mij in gesprek te gaan, is heel verschillend. Deze medewerkers willen onderzoeken wat hen motiveert, wat hen wel voldoening geeft. Ze verlangen naar een nieuwe stip aan de horizon of willen verandering in hun werksituatie realiseren.

Er kan ook sprake zijn van problemen in de werksfeer. Dan maken ze melding van ongewenst gedrag van collega’s, klanten of patiënten, een conflict of een integriteitsschending.

Ik concludeer dat het voor velen, op cruciale momenten in hun loopbaan, lastig is om sturing te geven aan hun carrière of een vervelende werksituatie het hoofd te bieden. Het is soms zelfs een worsteling. Of het nu gaat om dreigend baanverlies, omdat er sprake is van onvrede of om onveiligheid op de werkvloer, in alle gevallen is het verstandig om er tijdig bij stil te staan en de wens om iets te veranderen aandacht te geven.

Wanneer je de wens om iets te veranderen erkent, stelt dat je in staat om regie te nemen en te doen wat goed voor je is. Het hebben van perspectief geeft energie en vertrouwen; daar werk ik met jou naartoe. Aan het einde van ons traject is er een concreet doel, inclusief tijdspad.’

Ik ben mijn loopbaan gestart in commerciële rollen. Mijn opleidingskeuze en mijn afkomst waren daarbij bepalend, want ik kom uit een ondernemende familie. Zowel mijn ouders, als mijn grootouders runden hun eigen bedrijf. Commercie was dan ook een logische keuze. Mijn eigen koers heb ik daarna wat bijgesteld; na jaren werkzaam te zijn geweest als leidinggevende, als recruiter en als vestigingsmanager in de uitzendbranche, besloot ik me bij te scholen. Ik had ontdekt dat ik meer werd geboeid door diegenen die zich op de arbeidsmarkt wilden begeven en dat lastig of spannend vonden.

In 2010 gooide ik het roer om door te starten met een post hbo opleiding tot loopbaancoach en certificeerde ik me voor coachinstrumenten als MBTI. In de jaren daarna bekwaamde ik me in verschillende coachmethodieken door middel van cursussen en opleidingen. In die periode vond ik een baan bij een loopbaanadviesbureau. Binnen enkele jaren had ik mijn eigen loopbaandoel bereikt. 

Tot 2016, want toen miste ik iets. Hoewel mijn werk me nog altijd veel energie gaf, ging ik met steeds minder plezier naar mijn werk. Ik besloot opnieuw te onderzoeken of dit voor mij nog wel de juiste koers was. Dat bracht me bij het besluit om mijn roots maar eens op waarde te schatten. Wat ik miste in mijn werk, kon het zelfstandig ondernemerschap me bieden. Ik nam een belangrijk besluit; ik werd zelfstandig loopbaancoach. 

Sindsdien heb ik voor veel verschillende organisaties gewerkt en word ik ingehuurd door loopbaanadviesbureaus. In de afgelopen 10 jaar heb ik ruim 1200 medewerkers begeleid bij het bepalen van hun koers, het ontdekken van talenten, het definiëren van hun missie en het vinden van een andere baan.

– Manon Erich

Aanpak

Mijn werkwijze is pragmatisch, betrokken en slagvaardig. Dit alles met oog voor het individu, de omstandigheden en het doel. Ik gebruik diverse instrumenten en coach-methodieken, welke ik afstem op de vraag en mijn cliënt.

In een traject werk ik met cliënten naar een concreet perspectief of resultaat en ik stimuleer het nemen van stappen.

Visie

Ik geloof in het belang van zelfsturing en regie-nemen. Het draagt bij aan de wijze waarop je mee kan bewegen met de veranderende wereld waarin we werken.

De meest essentiële loopbaanvaardigheid waarover we nu moeten beschikken is een flexibele, meer op jezelf georiënteerde, authentieke kijk op je eigen ontwikkeling en loopbaan. Een coachtraject helpt daarbij.

Waarom koers bepalen?

Zoals je al hebt gelezen geloof ik in regie nemen, je eigen pad kiezen, sturing geven aan je eigen loopbaan. Dat kan alleen als je weet wat je richting is. Dat stuurt een heel stuk makkelijker.

Dat heb ik bij veel van mijn cliënten gezien en het heeft ze ook vertrouwen gegeven in het vervolg van hun loopbaan. Ik heb het zelf ook meerdere keren ervaren. Als je zelf je eigen weg kiest en het avontuur durft aan te gaan, dan komt dat leuke werk ècht op je pad.

Gaat koers bepalen vanzelf? Nee, dat zeker niet. Koers bepalen is best hard werken. Maar wat je in jezelf investeert, betaalt zich op een dag ook uit.

We hebben vaak talloze redenen om voor het vertrouwde te kiezen. Allemaal hele plausibele redenen. Maar misschien is er 1 hele goede reden om juist dat vertrouwde achter je te laten…..

 

Wat is jouw reden?

Certificeringen & lidmaatschappen

loopbaancoach vertrouwenspersoon zoetermeer

Ik ben lid van het Noloc, een beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals. Ieder jaar bezoek ik het Noloc Loopbaancongres voor inspiratie, nieuwe inzichten en om vakgenoten te ontmoeten. Daarnaast ben ik door het Career Management Institute gecertificeerd. Dat betekent dat ik de titel RL (register loopbaanprofessional) mag voeren. Door een onafhankelijke commissie van het CMI word ik iedere 4 jaar getoetst op mijn vakkennis, professionaliteit, houding en ontwikkeling. In totaal zijn er zo’n 500 vakgenoten die deze titel dragen.

 

Waarom zou je een gecertificeerde coach inschakelen?

Het beroep coach is een vrij beroep. Dat betekent dat iedereen zich als zodanig kan presenteren. Voor iemand met een loopbaanvraag is het belangrijk om te weten wat hij of zij kan verwachten van een coach en hoe de coaches onderling verschillen. Ook in kwaliteit, ontwikkeling, specialiteit, houding en professionaliteit.

In 2012 heb ik me gecertificeerd voor het persoonlijkheidsinstrument MBTI, Myers Briggs Type Indicator. Ik ben bevoegd om de STEP II vragenlijst en rapporten te gebruiken. Hiermee onderzoek ik werkvoorkeuren en persoonlijkheidskenmerken, waaronder kwaliteiten, talenten en valkuilen.

Drijfveren, weerstand en omgevingsindicatoren onderzoek ik met behulp van het gevalideerde instrument van Intodrives. Deze vragenlijst weet op een treffende manier bloot te leggen wat je motiveert en in beweging brengt.

Bij meer stressgerelateerde vragen, gebruik ik de vragenlijst van CSR centrum waarmee ik het stressniveau, de stresstriggers en het hersteltekort in kaart kan brengen. Dat maakt een effectieve aanpak en goed advies naar medewerker en werkgever mogelijk.

Daarnaast ben ik een gecertificeerd en geregistreerd vertrouwensperoon. Door het volgen van geaccrediteerde, vakgerichte opleidingen en een vierjaarlijkse toetsing door de beroepsvereniging blijven vertrouwenspersonen gecertificeerd en geregistreerd. Meer over mijn werk als vertrouwenspersoon lees je hier.

Relevante opleidingen

 • Post hbo loopbaancoaching
 • Stress en burn-out coaching
 • Koersonderzoek technieken (Hoogendijk)
 • Oplossingsgerichte loopbaanbegeleiding
 • Toegepaste psychologie
 • Systemisch wijzer
 • Tafelopstellingen
 • Vertrouwenspersoon OO/I
 • Gezondheidspsychologie
 • Body Language Professional
 • NLP/Transactionele analyse (TA)
 • Werkgeluk deskundige
 • Post hbo HRD
 • Uitzenden en detacheren:  abu wet- en regelgeving en vestigingsmanagement
 • MBTI Step I & II
 • MBTI advanced coaching
 • Certificering Intodrives
 • Trainingsacteren
 • Outdoor life coaching
 • Managementvaardigheden
 • Timemanagement
 • Callcenter management
 • Beter in balans

Ervaring 

Inmiddels werk ik ruim 12 jaar als professioneel loopbaancoach. In die periode heb ik jaarlijks zo’n 100 cliënten, dus inmiddels ruim 1200 medewerkers begeleid bij het bepalen van hun koers, het vinden van een baan en het ontdekken van talenten, waarden of hun missie. Ook hebben ze meer zicht gekregen in hun eigen ontwikkelpunten.

Na het traject waren ze weer in staat om regie te nemen over hun eigen loopbaan. De meesten sturen me na een paar maanden nog eens een update en ze blijken dan meer werkplezier, meer energie en ook meer persoonlijke en professionele groei te ervaren.

Mijn eigen werkervaring in de werving & selectie is waardevol voor clienten die de arbeidsmarkt willen betreden.

Vrije tijd

In de vroege ochtend of na mijn werk kan je me tegen komen in het zwembad, bij een bootcamples of op de racefiets. Ik ben graag buiten. Zo zorg ik voor mijn eigen balans.

Ik vind het heerlijk om door een stad te slenteren of juist uit te waaien op het strand. Koken is niet echt m’n passie, maar ik hou wel van gezond en goed eten. Je zou me een bewuste eter kunnen noemen. Mijn vakanties zijn semi-actief. Hoewel ik heel graag de omgeving verken, kan ik ook prima een dag lezend in de zon liggen.

Ik prijs me rijk met een leuke (ook ondernemende) man, langdurige vriendschappen en een heerlijke sportieve vriendinnengroep waarmee ik jaarlijks een sportief weekend beleef.

Waar ik thuis ben

Ik ben geboren en getogen in Zoetermeer. Ook heb ik met veel plezier een aantal jaar in Den Haag gewoond. Tussen mijn 30ste en mijn 40ste was Amersfoort mijn woonplaats. Hoewel dat deel van het land heel mooi is, ben ik toch blij weer in mijn vertrouwde omgeving terug te zijn. Ergens weg zijn, betekent soms ook dat je beter weet waar je echt thuis bent.

Waar ik trots op ben

Ik ben trots op het feit dat ik meerdere keren in mijn loopbaan het roer om heb durven gooien. Het heeft me hoop, kracht, rust en vertrouwen gegeven en het heeft me zo veel mooie ervaringen gebracht, waar ik nu de vruchten van pluk. Gehoor geven aan dat gevoel van onvrede en onrust, is erg belangrijk! Je hebt er zelf invloed op.

Mircokrediet

Sinds 2007 maak ik onderdeel uit van Kiva, een organisatie die microkredieten mogelijk maakt voor kleine ondernemers over de hele wereld. Samen met anderen heb ik inmiddels 40 vrouwen in ontwikkelingsgebieden geholpen om hun bedrijf uit te breiden, te moderniseren of soms zelfs te redden. Het is voor mij een kleine moeite en de impact is vaak enorm.

Bucketlist

Eigenlijk ben ik niet zo van een bucketlist. Maar wensen heb ik wel. Zo zou ik dolgraag nog een keer voor langere tijd naar Australië gaan. Gelukkig kan ik ook zeggen dat ik al veel wensen van mijn bucketlist heb kunnen wegstrepen. Bijvoorbeeld de concerten van de Rolling Stones, reizen door de USA, een fijn huis en het behalen van een aantal sportieve prestaties.

*

Levenservaring

Ieder huisje heeft z’n kruisje. Ook ik heb minder leuke levenservaringen. Zo heb ik ooit een paar maanden thuis gezeten met burnoutklachten, ik heb werk gehad wat totaal niet bij me paste en ik heb me wel eens bij het UWV moeten melden om een WW-uitkering aan te vragen. Een goede gezondheid is voor mij ook geen vanzelfsprekendheid.

Mijn eerste baan

Ik ben mijn loopbaan begonnen in een cd-winkel. Een bijbaan waar ik met veel plezier op terugkijk. Niet alleen leerde ik muziekgenres waarderen die ik niet kende, ik verzamelde in die tijd ook een flinke collectie cd’s. Het werk in de detailhandel heeft me gevormd en ik heb er dierbare vrienden aan overgehouden.