fbpx

Hoe je tijdens een stageperiode een droom om zeep helpt!

Tegenover mij zit een frisse, jonge meid van 24 jaar. Ze heeft zich bij mij gemeld omdat ze hulp wil bij het solliciteren. Voordat we aan de slag gaan, vind ik het belangrijk om eerst even kennis te maken en te horen wat er speelt. Ze heeft me haar cv al eerder toegestuurd en daar trof ik iets opmerkelijks aan.

Ik vroeg haar ernaar: ‘wat maakt dat je eerst 4 jaar geleerd hebt in de richting van bouwkunde en architectuur en nu werkzaam bent in een apotheek?

Het is misschien goed om te weten dat ik ook regelmatig mensen spreek die niets liever willen dan werken in een apotheek. Dit was bij haar misschien ook wel het geval. Zo’n antwoord verwachtte ik dus. Als je op 16-jarige leeftijd een richting moet kiezen, dan is dat best lastig. Bouwkunde is misschien tegen gevallen. Wellicht wist ze niet goed wat ze wilde en ontdekte ze pas later wat ze echt heel interessant en inspirerend vond. Dat komt in mijn praktijk veel vaker voor.

‘Ik wilde architect worden’, zei ze.

 

Ik kijk haar nog eens aan. Architect? Wat een mooie ambitie! Wat is er gebeurd, waardoor je nu in een apotheek werkt?

Ze zucht. ‘De laatste stage was verschrikkelijk’. Ik voelde me niet welkom, want ik werd niet echt opgenomen in het team en er werd geen aandacht besteed aan mijn ontwikkeling. Het doel van de stage was praktijkervaring op doen en het werkveld ontdekken. Daar is vrijwel geen sprake van geweest. Het viel me gewoon enorm tegen.’

Gedurende 5 maanden is haar droom om architect te worden langzaam afgebrokkeld. Toen ze haar diploma had, was er niks meer van haar droom over en stond ze met een, voor haar gevoel, waardeloos diploma op straat. Ze had best door willen (en kunnen) leren, maar de overtuiging voor de eerder gekozen richting was weg. En dus deed ze een versnelde opleiding om snel aan het werk te kunnen. Ze koos deze nieuwe richting op basis van ‘snel een diploma en werkgarantie’. Geen diepgewortelde interesse, dus. Een gecalculeerde keuze als gevolg van een zeer teleurstellende stage. Wat ontzettend zonde!!

Was ze architect geworden? Geen idee. Had ze een andere rol kunnen bekleden bij een projectontwikkelaar, woningbouwbedrijf of bouwonderneming? Absoluut.

 

Sta je op het punt om een stagiair aan te nemen?

 

Dan rust er een verantwoordelijkheid op je schouders:

  • Wees je er van bewust hoe bepalend deze ervaring voor de stagiair is
  • Zorg voor een realistische en prettige kennismaking met het werkveld
  • Laat zien hoe boeiend het werk is en aan welke resultaten hij of zij bijdraagt
  • En ja, maak ook duidelijk dat er hard gewerkt moet worden
  • Laat de stagiair ervaren dat leuke taken worden afgewisseld met minder leuke taken
  • Kortom; wees de inspirator van deze stagiair

 

Je invloed is groter dan je denkt!

 

Hoe het nu met haar gaat? Ze richt zich (gelukkig) toch weer op werk in het vastgoed. Dat is zeker jammer voor de apotheekwereld. Maar we zijn het er hopelijk over eens dat je werk moet zien te vinden op een plek waar je hart sneller van gaat kloppen, Uit passie, wel te verstaan!