goede voornemens coach loopbaan

Augustus is de beste maand voor goede voornemens

Driekwart van de Nederlanders start een nieuwe jaar met goede voornemens. Ongeveer 80% daarvan denkt dat ook echt vol te houden. Uit onderzoek is echter gebleken dat ongeveer een kwart er in slaagt dat voornemen tot een succes te maken. 

Daarom kan je goede voornemens het beste verspreiden over het jaar. Dan is de kans van slagen het grootst. Dat komt omdat je beter in staat bent 1 voornemen vol te houden, dan meerdere tegelijkertijd. En dat is ook waarom de voornemens van januari vaak sneuvelen. De beste maand voor een goed voornemen is augustus; na je vakantie moet je weer wennen aan je routine en is het makkelijk om iets nieuws aan je routine toe te voegen.

Met welk gevoel ben jij de zomer in gegaan? Waar wil je afscheid van nemen? Wat moet anders? Neem je slechts 1 ding voor. Als je dat drie maanden weet vol te houden, is de kans heel groot dat je het in een gewoonte weet om te zetten. Wil je veranderingen in je baan? Dan is is het slim om daar nu een plan voor te maken.

Wat neem jij je voor deze zomer?

Misschien is je vakantie al geboekt en droom je af en toe al weg bij het vooruitzicht om even niks te moeten en weg te zijn van je dagelijkse sleur. Denk dan nu ook alvast eens na wat je na de zomer wil veranderen. Dat hoef je niet direct in je zomervakantie in de praktijk te brengen, maar het helpt wel als je nu al nadenkt over de doelen die je jezelf wil stellen.

Het voordeel is dat je er dan niet zo  mee bezig bent als je eenmaal aan je vakantie begint. Een plan hebben voor na de zomervakantie, zorgt er voor dat je je vakantie kan gebruiken waar hij ook voor bedoeld is.

Wil jij na de zomervakantie ander werk vinden?

De voornemens waar ik momenteel veel mee te maken krijg, zijn vaak gerelateerd aan het vinden van ander werk.

Herken je dit bij jezelf? Dan is er goed nieuws. Sinds 2014 is er sprake van een onafgebroken groei van het vacaturevolume in de maand augustus. In augustus 2017 was er een toename van 30% ten opzichte van het jaar ervoor. Sowieso is er in de tweede helft van het jaar veel meer beweging op de arbeidsmarkt. Er zijn in het najaar altijd meer vacatures, dan in het eerste deel van het jaar. Dat biedt dus perspectief!

Tijd voor verandering! Realiseer het in 5 stappen.

Wil je intern of extern van baan veranderen? Dat wordt aanzienlijk makkelijker als je helemaal arbeidsmarkt-klaar bent. Weet dat de wijze van solliciteren wezenlijk veranderd is in de afgelopen jaren. Laat je er niet door verrassen!

Ben je met goede voornemens terug gekomen van vakantie? En is dat gerelateerd aan het vinden van ander werk? Dan kunnen de volgende 5 stappen je aan een nieuwe baan helpen:

  1. Krijg inzicht in je loopbaanidentiteit. Weet wat je wil en kan, wat je drijfveren zijn en waar je voor staat. Krijg helder wat jou motiveert en waarom!
  2. Verdiep je in de ontwikkelingen in je eigen vakgebied. Weet wat er speelt en waar kansen liggen. Misschien wil je iets heel anders gaan doen en moet je je daarom juist extra goed verdiepen in een ander werkveld. Zorg dat je weet wat er gevraagd wordt.
  3. Als jij helder kan verwoorden waarin jij je in onderscheid, helpt dat ook. Zo kan er aan je worden gedacht wanneer zich kansen voordoen. Dat vraagt om vaardigheden op het gebied van personal branding.
  4. Werk aan je zichtbaarheid, zowel online als offline. Leg contact met vakgenoten, ga netwerken, deel je kennis.
  5. Sollicitaties brengen spanning met zich mee. Als je dan ook nog wordt verrast door een eigentijdse wervingsaanpak, dan wordt het bemachtigen van die baan bepaalt niet eenvoudiger. Ontwikkel arbeidsmarktvaardigheden. Zorg dat je voorbereid bent op solliciteren.

Het is niet ingewikkeld

Zo voelt het soms wel, dat weet ik. Uit ervaring weet ik ook dat een beetje hulp op de achtergrond enorm kan helpen. Of jij dit pad zelfstandig kan bewandelen, hangt natuurlijk van verschillende factoren af.

Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om dit met enige hulp op te pakken. Werkgevers bieden hun medewerkers soms zeer effectieve digitale tools. Maak daar gebruik van. Ook e-coaching kan je een heel eind op weg helpen. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als je denkt.

coach zoetermeer loopbaan

Vrijblijvend kennismaken?

Ben je benieuwd naar een coachtraject? Wil je iets afstemmen? Plan dan zelf een kennismakingsgesprek in of laat via mijn website een bericht achter, dan neem ik contact met je op.

Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken wat jij nodig hebt om antwoorden te vinden op je loopbaanvraag of je werksituatie te verbeteren.

– Manon Erich

Meer weten over het online programma Koers Bepalen?