fbpx

De waarde van een vertrouwd gezicht

Nadat ik brandstof heb getankt, stap ik het tankstation binnen. Het duurt even voor ik kan afrekenen. Ik kijk naar het tafereel voor me en naar Marcel, de medewerker, in het bijzonder. Plotseling besef ik me, deze man werkt hier al een eeuwigheid…. misschien wel 30 jaar. Als ik aan de beurt ben, deel ik mijn gedachte met hem. Hij kijkt me aan en lijkt zelfs een beetje verward. Ja, zegt hij, al 31 jaar om precies te zijn! Ik ben een poos uit de regio weggeweest en hij weet niet wie ik ben. Maar voor mij is Marcel een vertrouwd gezicht.

Al meer dan 30 jaar dezelfde baan. Op dezelfde locatie. Als loopbaanadviseur zou ik hier iets van kunnen vinden. Want wie decennia lang hetzelfde werk doet bij dezelfde werkgever, is volgens de statistieken bepaald niet duurzaam inzetbaar. Diegene heeft zichzelf min of meer verwaarloosd, zou je kunnen stellen. En daar kan je zelfs de werkgever op aan kijken, is de algemene tendens. Want iemands inzetbaarheid is al geruime tijd een zorg voor de medewerker èn zijn werkgever.

Maar zo werkt het niet bij Marcel en zijn werkgever. Na jaren stap ik dit tankstation binnen en ik tref er nog steeds een bekend gezicht. Marcel zijn werkomgeving is flink veranderd. Het station is twee keer zo klein en z’n 3 collega’s zijn er in ieder geval niet op het moment dat ik er tank. Buiten staan een paar zelfbedieningspompen, waardoor klanten niet meer binnen hoeven af te rekenen. Toch zit Marcel er nog wel. Hij heeft zijn werk weten te behouden. Zo te zien heeft hij de veranderingen overleefd.

De vraag is natuurlijk of dat ook echt zo is. Want….

  • Wat is de toekomst van zo’n tankstation?
  • Kan hij er echt tot zijn pensioen blijven zitten?
  • Wat nu, als hij onverhoopt ook op zoek moet naar iets anders?
  • Zijn z’n kennis en skills eigenlijk wel zo toekomstbestendig?

Ik was tekort bij Marcel in ’t tankstation om het met hem te hebben over die veranderingen. En het was ook niet het moment om hem naar zijn toekomstplan te vragen. Als ik naar mijn auto loop, ben ik oprecht blij dat Marcel er zat. Voor mij is hij het gezicht waar ik ooit week-in-week-uit mijn brandstof bij afrekende. Zo’n vertrouwd gezicht is ook veel waard, denk ik ietwat melancholisch. Maar ik besef me ook dat het voor Marcel nog wel eens spannend kan worden in de laatste jaren van zijn loopbaan…

Wat is jouw Plan B?

Lijkt jouw situatie op die van Marcel? Weet dan dat er mensen zijn zoals ik, die het waardevol vinden dat jij het vertrouwde gezicht bent. Maar laat dat je er zeker niet van weerhouden een Plan B te maken!

In dit artikel geef ik wat tips om hier een start mee te maken. En met deze 5 stappen werk je van inzicht naar uitzicht.

Is het gemakkelijk om dit in je eentje te onderzoeken? Dat verschilt echt van mens tot mens. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om het met enige hulp op te pakken. Werkgevers bieden hun medewerkers soms zeer effectieve (digitale) tools. Maak daar gebruik van. Ook e-coaching kan je een heel eind op weg helpen. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als je denkt.

Wil je het toch liever 1-op-1 met een loopbaancoach oppakken, ga dan op zoek naar een coach die bij jou èn bij je doelstellingen past. Wil eens met mij van gedachten wisselen? Neem dan contact met me op.