fbpx

Buiten ben ik toch niks waard!

Ik spreek vrijwel dagelijks medewerkers van organisaties die vermoeden, of soms al zeker weten, dat ze hun baan op termijn zullen verliezen. Als je dit hebt meegemaakt, weet je vast wel hoe dat voelt. Onzekerheid steekt de kop op. Naast boosheid, verdriet of grote teleurstelling.

Onzekerheid over de toekomst. Want wie zit er nog op je te wachten? Ja, die vraag passeert bij velen de revue. En niet alleen bij ouderen, overigens.

Je kennis en ervaring

Je hebt jarenlange kennis en ervaring opgedaan binnen één organisatie:

  • Je weet hoe systemen werken
  • En ook hoe het ‘vroeger’ ging
  • Welke collega’s je kan benaderen voor specifieke vragen
  • Waar in het pand zich bepaalde afdelingen bevinden
  • Je kent de historie van de organisatie en dat komt nog vaak van pas
  • Protocollen, werkafspraken; je hebt ze misschien wel mede bepaald

Dan is het wellicht verklaarbaar dat je jezelf afvraagt wat je een andere organisatie nog te bieden hebt. Maar de twijfel hieraan is onterecht!

Je hebt heel wat te bieden!

  • Bepaalde inhoudelijke kennis is misschien minder relevant, maar je hebt je deze kennis wel eigen gemaakt. En je bent up-to-date gebleven. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf.
  • Je hebt talenten en vaardigheden ontwikkeld en je weet dit op de juiste manier in te zetten. Dat is heel erg waardevol!
  • Er zijn in al die jaren talloze successen geweest, groot of klein, waar je een bijdrage aan hebt geleverd. Op jouw manier. Dat is nuttig geweest. Ook nu je elders iets tot een succes moet gaan maken.

Denk positief en toekomstgericht

Dus, sta je op het punt je baan te verliezen? Neem dan als eerste afscheid van het idee dat men buiten deze organisatie niet op je zit te wachten. Het idee helpt je niet en het is ook niet waar. Tenzij je het zelf diep van binnen ook gelooft. Maar dat is toch niet zo?

En kom in beweging

Kom je tot de conclusie dat je bepaalde kennis of ervaring mist die je kans op een nieuw baan vergroot ? Informeer jezelf dan goed over de wijze waarop je jezelf bij kan scholen. Er zijn vaak meerdere mogelijkheden.

Begin op tijd, wacht niet af. Het is jouw toekomst. En geen onzekere toekomst als je er zelf mee aan de slag gaat.

Weet je niet hoe? Of waar je moet beginnen? Lijkt dit je toch nog wat te ambitieus voor jezelf? Neem contact op met een loopbaanadviseur of een HR-adviseur op je werk om een eerste stap naar een zekere toekomst te zetten.

Wil je eens met mij sparren? Dat kan uiteraard ook.