Boekentips

Tijdens coachtrajecten verwijs ik vaak naar boeken die over de besproken onderwerpen gaan. Soms wordt er zelfs expliciet naar gevraagd, omdat het heel prettig kan zijn om op een zelfgekozen moment wat extra inzichten op te doen. Een boek lost je 'probleem' nooit op. Maar de ervaring leert dat het naast de begeleiding wel heel effectief kan zijn. Het kan een inzicht bevestigen, maar ook een andere invalshoek laten zien, waardoor de gewenste verandering sneller bereikt kan worden.


Nooit meer te druk

In het boek 'Nooit meer te druk' wordt op heldere en praktische wijze inzicht gegeven hoe je heel herkenbare problemen van deze tijd uit de weg kan ruimen. De schrijver maakt gebruik van de resultaten van een nieuw psychologische onderzoek en biedt strategieën voor een opgeruimd hoofd en leven met gerichte aandacht voor wat belangrijk voor je is. 

 

Wie herkent het niet; op de vraag hoe het gaat volgt standaard het antwoord 'druk!'. En dat moet toch anders kunnen. In dit boek leer je hoe je rust kan laten ontstaan en rust kan gebruiken om het nooit meer te druk te hebben. 

 

Dit is geen timemanagement boek. Sterker nog, deze methodiek wordt in dit boek flink onderuit gehaald.De edele kunst van....

In het boek 'De edele kunst van not giving a fuck' hekelt de schrijver de volgens hem heersende norm dat je altijd positief ingesteld moet zijn, dat je altijd gelukkig moet zijn en altijd moet streven naar positieve ervaringen. Hij is van mening dat je juist van negatieve ervaringen kunt leren en dat het belangrijk is om keuzes te maken. Keuzes maken over zaken waar je wel en niet 'een fuck om geeft' (zoals hij het verwoordt) oftewel waar je je wel en niet druk om wilt maken.

 

De auteur wil de lezer met dit boek leren om te gaan met zijn eigen tekortkomingen en met verlies, om dingen die niet meer belangrijk zijn los te laten en zo een realistisch beeld van het bestaan te krijgen. 

 

Het boek is geschikt voor mensen die bewust in het leven willen staan en die kritisch zijn naar wat er zoal wordt gepubliceerd over 'gelukkig en succesvol zijn.
De moed van imperfectie

Brene Brown heeft een aantal zeer interessante boeken geschreven. Wellicht ken je haar van de veelgeprezen TEDtalk over kwetsbaarheid. Hoewel ze daarover ook een leerzaam boek heeft geschreven, is het boek 'De moed van imperfectie' mijn echte aanrader. Het boek snijdt een onderwerp aan wat veel mensen die ik begeleid heb in hun leven herkennen als een struikelblok.

 

Dit boek heeft overzichtelijke en kort maar krachtige hoofdstukken met praktische handvatten om je imperfectie te aanvaarden en om te zetten in iets krachtigs, namelijk authenticiteit. 
Beren op de weg....

Dit boekje mag je gerust een klassieker noemen. Het is in juli 2009 opnieuw uitgebracht, maar daarvoor was het ook al een fenomeen.

 

In 'Beren op de weg, spinsels in je hoofd' staan irrationele overtuigingen centraal. Door middel van RET leer je deze belemmerende gedachten te herkennen. Maar dat niet alleen! In enkele overzichtelijke stappen neem je afscheid van dat in de weg staat en wordt je gedrag een stuk effectiever. 

 
Stress - de psychologie van het...

 

Wil je niet alleen stress en de gevolgen ervan te lijf gaan, maar wil je ook begrijpen hoe stress ontstaat en wat het doet met lichaam en geest? Koop dan dit boek.  

 

De schrijvers kiezen in dit boek voor een (essentiële) wetenschappelijk invalshoek, waarbij ze leesbaarheid, overzicht en eenvoud niet uit het oog zijn verloren.

 

Het boek bevat enorm veel informatie, verspreid over 5 goed uitgewerkte hoofdstukken. De tips zijn praktisch en realistisch. 
Leef als een beest

 Heb je last van stress? En ben je nieuwsgierig naar de het ontstaan ervan? Lees dan dit leuke boek.

 

Het maakt op een vermakelijke manier duidelijk dat we eigenlijk nog heel erg veel lijken op het dier wat we vroeger waren. Het heeft een biologische en enigszins wetenschappelijke invalshoek, zonder dat het echt ingewikkeld wordt.

 

De schrijvers gebruiken humor, confronteren en vereenvoudigen de materie dermate, zodat het boekje boeit, grappig is, inzichten geeft en ook nog eens vlot leest.
Een werkweek van 4 uur

In 4 stappen van een overvolle werkweek naar een werkweek van 4 uur. Echt? Nou ja, in ieder geval zal door deze methodiek veel tijd winnen. Het boek maakt inzichtelijk hoe je tijd kan steken in zaken die er echt toe doen en werkzaamheden die vanzelf verdwijnen als je geen aandacht aan besteed. 

 

Het is een leuk boek om te lezen. De schrijver hanteert een praktische en grappige schrijfstijl. Maar dit boek heeft ook een serieuze ondertoon. Want het laat je ook nadenken over het ontstaan van je overvolle agenda en de eindeloze stroom aan op te lossen problemen.

 

 Ben je klaar met alle uren die je steekt in taken die misschien wel helemaal nergens toe leiden? Dan is dit boek verplichte kost.
Worktypes (MBTI)

Vraag jij je wel eens af waarom collega's zo anders tegen zaken aankijken of taken heel anders aanpakken? Lijkt het alsof bepaalde collega's het proces met opzet laten stagneren of alleen maar met kritiek kunnen komen? Dit boek verklaart verschillen op basis van werktypen.

 

Deze collega's kunnen zich op een zelfde manier over jou verbazen. Dat maakt dit boek interessant leesvoer. Hierin wordt stil gestaan bij voorkeursgedrag, gebaseerd op MBTI types. 

 

Wil je samenwerkingen verbeteren? Wil je snappen waarom mensen andere reacties geven dan je denkt en hoe je daarmee om kan gaan? Onderzoek wat je MBTI type is en koop dit boek.
Generatie Ei

Het boek voor twintigers en dertigers met keuzestress, hoge verwachtingen en angst om te falen! Het zijn verschijnselen die meer dan gemiddeld voor lijken te komen bij Generatie Y. De schrijfster schrijft vanuit haar eigen ervaring en dat maakt het erg herkenbaar en hier en daar ook erg persoonlijk. Wat mij betreft is dat wel de kracht van dit boek. 

 

Dit boek is natuurlijk geschikt voor de millennial zelf. Maar vergis je niet, ook ouders hebben veel aan dit boek. Het geeft immers een kijkje in het brein van hun kind wat zichzelf in de weg zit.

 

Soms is het een beetje confronterend, maar meestal leest het gewoon makkelijk weg.  Een aanrader!

 
Invloed

 

In dit rijtje boeken lijkt dit managementboek een beetje een vreemde eend in de bijt. En toch beveel ik het frequent aan.

 

Naast dat het simpelweg boeiende materie is, hebben veel van mijn clienten tijdens hun werk wat aan de inzichten in de boek. Ze hebben moeite met overtuigen en beïnvloeden. In dit boek wordt door middel van heldere marketingstrategieën uitgelegd welke 6 manieren van beïnvloeden er zijn. En dit is vrij makkelijk te vertalen naar de werkvloer. 

 

Krijg je jouw ideeën niet goed over de bühne of weet je jezelf niet zo goed te verkopen, dan is dit boek echt iets voor jou. En je gaat door het lezen van dit boek ook anders naar reclames kijken.
Beïnvloed anderen, begin bij jezelf

Merk je dat je gedrag soms niet zo effectief is en wil je met behulp van een bewezen succesvolle methodiek aan de slag? Dan is deze bestseller je nieuwe lijfboek. 

 

Ik raad het regelmatig aan en gebruik de methodiek ook in coachgesprekken wanneer clienten moeite hebben met het gedrag van collega's. 

 

Het vorige boek (Invloed) heeft een 'sales' invalshoek, dit boek is een echt doe-boek. Het is heel helder geschreven, eenvoudig in gebruik met herkenbare voorbeelden. De methodiek is sterk door z'n eenvoud.

 

Ben je niet zo van de zelfhulpboeken? Dan is dit een goed boek om het tegendeel eens te ervaren.