fbpx

Afscheid van 2300 collega’s

Deze week was ING weer in het nieuws vanwege een aangekondigde, grootschalige ontslagronde. Tot 2021 wordt er alleen al in Nederland van maar liefst 2300 (fulltime) medewerkers afscheid genomen. Heftig nieuws voor hen die het betreft, maar ook voor achterblijvers.

Hoe weet je tot welke groep je behoort?

Word je boventallig of mag je blijven….? Die vraagt zal de medewerkers de komende periode vaak gesteld worden. En een concreet antwoord is er vaak nog niet.

Natuurlijk zullen er veel medewerkers ‘de dans ontspringen’. Gelukkig maar. Het bedrijf bedient immers ook een hele grote groep klanten. Waaronder ik. Maar ik maak me als klant vooralsnog geen zorgen.

Als medewerker zou ik dat trouwens wel doen. Wat zijn ze nu weer van plan? Waar kom ik terecht? Wat voor werk is er dan nog voor mij? Ja, dat zijn terechte vragen. En welke antwoorden zijn geruststellend? En is dat ook ├Ęcht zo….? Nu, of ook op de lange termijn?

Het biedt in ieder geval geen zekerheid. Je lot ligt misschien wel in de handen van je werkgever. En dat is eigenlijk niet aan te raden.

‘Wanneer je geen eigen plan hebt, wordt je onderdeel van het plan van de ander’

Dat betekent niet dat je zelf weg moet gaan, overigens. Dat is alleen slim wanneer het (haalbare) resultaat van je plan zich buiten de organisatie betreft.

Vaak voelen medewerkers haarfijn aan dat het werk wat ze doen langzaam verdwijnt door automatisering en robotisering.

En dan nog is het heel goed mogelijk dat je nu (weer) de dans ontspringt. Maar wacht je dan een volgende keer af? Sommige medewerkers gaan rekenen. Anderen gaan onderzoeken wat ze willen, waar ze aan willen bijdragen en waarmee.

Voor beide opties valt wat te zeggen. Maar zorg te allen tijde dat je regie hebt. Maak een plan! Weet wat je wil en hoe je dat kan bereiken. Kleine stappen in de goede richting, zijn immers ook stappen.

Ik beweer niet dat een plan de toekomst brengt die je wenst. Maar onderweg kom je tot inzichten, leer je nieuwe vaardigheden, hoor je boeiende en nuttige informatie, leer je leuke mensen kennen en kan je gaandeweg je plan bijstellen.
Dat voelt echt veel beter dan afwachten. Sterker nog, aanvankelijk kan het allebei. Even afwachten terwijl je regie neemt. En dat is wat ik medewerkers van ING ook aanraad. Zeker als ze het werk wat ze doet toch al niet zo leuk meer vinden.

Wanneer zulke berichten in het nieuws komen, weet je vaak nog niet wie het slachtoffer van een ontslagronde is. Dat gaat gefaseerd, per afdeling of functie.

Dus, weet je nog niet of je deze keer het slachtoffer bent? Dan is het zaak om te zorgen dat je geen slachtoffer zal worden. En dat is vaak niet zo eenvoudig.

Hoe kan je eerste stappen zetten?

 • Informeer jezelf, weet wat er intern speelt.
 • Ook in je eigen vakgebied (dus ook extern!)
 • Weet welke taken verdwijnen en wat er voor terug komt.
 • Wat heb je qua ontwikkeling in dat geval te doen?
 • Is dat niet leuk? Dan is er werk aan de winkel.

Wil je iets anders, maar weet je nog niet wat? Dan zijn er ook nog legio mogelijkheden. Loopbaanadviseurs kunnen hierbij helpen. Zij kunnen je gericht en persoonlijk helpen je koers te bepalen. Maar vergeet je leidinggevende ook niet. Dat is meestal iemand die je zorg heel goed begrijpt en om die reden nuttige ondersteuning kan bieden.

Klinkt het als een illusie?

Ik heb als loopbaanadviseur veel boventallige medewerkers van ING gezien en gesproken. Ze zijn na hun uitdiensttreding uiteenlopende dingen gaan doen. Inspirerende voorbeelden voor hen die nu te horen krijgen dat ze boventallig worden.

Wat hen naar mijn idee heeft geholpen is:

 • Weten waar je aan toe bent
 • Vertrouwen in de toekomst hebben
 • Nieuwsgierig zijn naar het onbekende
 • Regie nemen
 • Weten wat je wil en kan en waar je aan wil bijdragen
 • Een plan hebben en dat plan bijtijds bijstellen

Ik wens hen die dit te wachten staat heel veel succes toe! Ook als je de dans nu ontspringt, want ook in dat geval heb je misschien wel wat te doen met bovenstaande.