Stress en burn-out coaching

 Veel mensen kampen met stressklachten. Hoewel men denkt dat dit alleen ontstaat door hoge werkdruk, spelen andere zaken soms ook een rol. Life events, persoonlijke kenmerken of een veeleisend gezinsleven, bijvoorbeeld.

 • Ben je oververmoeid?
 • Kan je niet meer opladen in het weekend?
 • Merk je lichamelijke signalen op?
 • Heb je sombere gedachten?
 • Laat je geheugen je in de steek?
 • Is concentreren lastig?

Dan is het slim om nu actie te ondernemen. Dit zijn namelijk signalen die duiden op ernstig hersteltekort. Ongemerkt ligt chronische stress op de loer met een burn-out als eindstation. Dit kan je echt voorkomen! 

 

Ben je ziek thuis, dan werk ik vanzelfsprekend ook graag met jou aan je herstel. Wel adviseer ik je contact op te nemen met je huisarts om je klachten te bespreken. Stress uit zich ook lichamelijk en ik vind het belangrijk dat we andere oorzaken voor je lichamelijke klachten uitsluiten.

Begeleiding

Mijn aanpak is afhankelijk van jouw situatie. Misschien ben je nog niet ziek thuis, maar ervaar je al wel een aantal serieuze stressklachten.

 

In dat geval besteden we aandacht aan het vergroten van je herstelvermogen. Je leert hoe stress werkt, je krijgt praktische, fysieke en mentale handvatten om weerbaarder te worden en je leert om de signalen beter te herkennen, zodat je uitval kan voorkomen. 

 

Ben je enkele weken ziek thuis, dan is fysiek herstel de eerste prioriteit. Je moet je eerst beter voelen, om toe te zijn aan al het andere. 

 

Ik werk volgens de CSR methode:

 • Stoppen van roofbouw
 • Bevorderen van herstel
 • Focus op fysieke interventies
 • Mentaal herstel
 • Gezond zelfmanagement
 • Sociaal-maatschappelijke re-integratie

Vragenlijst

Ik maak gebruik van de vragenlijst van het CSR centrum, een gerenommeerd instituut voor stress-preventie en burn-out coaching. De vragenlijst die zij hebben ontwikkeld, heeft een wetenschappelijke basis en is een diagnostisch instrument voor professionele hulpverleners.

 

Met behulp van deze gevalideerde vragenlijst krijgen we inzicht in je stressklachten en kunnen we een inschatting maken van de ernst van je situatie. Hierdoor kan ik de begeleiding goed afstemmen op jouw klachten en kunnen we doen wat nodig is. 

 

De CSR vragenlijst bestaat uit 81 meerkeuzevragen die verdeeld zijn over 5 thema's en 9 klachtgebieden in relatie tot chronische stress. 

 

Kenmerken van de vragenlijst:

 • Praktisch en snel
 • Betrouwbaar
 • Objectieve effectmeting


Wat is chronische stress?

Bij chronische stress reguleren de hormonen adrenaline en cortisol je brein en lijf. Er is sprake van een disbalans, waardoor het deel in je brein wat zorgt voor logisch denken en redeneren krimpt en het emotiecentrum groeit. Je reageert emotioneler dan je van jezelf gewend bent. Bij chronische stress wordt het lastiger om je te concentreren, om jezelf te activeren en te motiveren. Sombere gedachten maken zich meester van je. Slaaptekort is daar debet aan. Vaak heb je al een langere periode moeite met slapen, terwijl je wel erg moe bent. Slaap heb je nodig om te herstellen en door je slaapgebrek ontstaat een hersteltekort, of beter gezegd 'een herstelschuld'.

 

Overdag heb je ook herstelmomenten nodig. Zijn die er naast je slaaptekort ook onvoldoende, dan ontstaat er een situatie die zich het beste laat omschrijven als 'roofbouw'. Je brengt daadwerkelijk schade aan. En in het ergste geval is dit onomkeerbaar. 

 

Dat het lichaam eigenlijk niet zo goed reageert op stress, helpt niet. Wanneer je langdurig in een stress-modus verkeert, dan went je lichaam daar namelijk aan en het stelt zich daarop in. Het wordt 'het nieuwe normaal'. De vermoeidheid wordt vervolgens onderdrukt om 'nog even' scherp te kunnen zijn. Hou je dit ook te lang in stand, dan schuift je stresslevel wéér een beetje op. Zoals je ziet; dit is een proces wat je alleen kan stoppen door je er bewust van te worden en door zelf in te grijpen. 

 

    8 tips om van chronische stress af te komen

 1. Zorg tijdens je werk ook voor rustmomenten
 2. Maak een lunchwandeling; het helpt echt!
 3. Houdt aandacht voor gezonde voeding
 4. Beweeg! (maar let op dat het je nachtrust niet bemoeilijkt)
 5. 's Avonds 'unwinden' oftewel opslomen.
 6. Zorg voor een regelmatig slaapregime: op tijd naar bed
 7. Schuif piekeren door naar een gepland piekermoment
 8. Doe iedere dag enkele aandachtsoefeningen