fbpx

5 tips om weer grip te krijgen op je loopbaan

Overal om je heen zijn organisaties in beweging. Op je eigen afdeling gonst het misschien ook van de geruchten. Wellicht zijn er al (weer) veranderingen aangekondigd. Vraag jij je af of er überhaupt nog een toekomst voor jou is bij dit bedrijf? Of ben jij je er ineens van bewust dat door de veranderingen, je motivatie en interesse in het werk afneemt?

Wat dan?

1. Probeer voor jezelf helder te krijgen wat effect heeft op je motivatie.

Motivatie komt van binnenuit, maar externe zaken hebben invloed. Hoe belangrijk vind je de kwesties waar je nu last van hebt. Dat verschilt per individu. De een vindt het belangrijk om veel vrijheid te ervaren, de ander heeft liever wat meer duidelijkheid. Wat jij ervaart als waardering wordt door iemand anders misschien beoordeeld als nietszeggend. Er over praten met collega’s die in dezelfde situatie verkeren, helpt dan vaak niet. Iedereen bevestigt wat je denkt. En dan? Of ze denken er anders over. En wat dan? Maak je eigen lijstje. Wat doet er toe en in welke mate?

2. Komen je vaardigheden en interesses nog overeen met het werk wat je doet?

Dat lijkt een open deur, maar dat is het niet. Jezelf eens goed onder de loep leggen en tijd en ruimte nemen om dit te onderzoeken, kan geen kwaad. Soms is de oplossing heel eenvoudig en ook nog dichtbij.

Keuzes maken vraagt echter wel om met afstand naar jezelf en de situatie te kijken. En ja, dan kan je ook ontdekken dat het tijd wordt voor wat anders. Maar zo’n conclusie verbaast je dan ook niet. Het is eerder een bevestiging.

3. Welke opties zijn er? 

Ik spreek veel cliënten die in complexe situaties zijn beland. En vaak ook een vacuüm ervaren door privé verplichtingen. Zo’n patstelling voelt machteloos. De ervaring leert dat er altijd een ‘way out’ is zodra je echt weet wat je wil. Zoals het spreekwoord al zegt; er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Welke routes kan jij afleggen en wat heb je daarbij nodig?

4. Let op je energiebalans.

Wanneer je werk steeds minder energie oplevert, doe je er verstandig aan buiten je werk bronnen van energie aan te boren. Het maken van keuzes ten aanzien van werk vraagt namelijk ook om energie en ruimte in je hoofd. Werken aan je loopbaan betekent dus ook dat je er voor zorgen moet zorgen dat je mentaal en fysiek fit bent.

5. Sta tijdig stil bij je eigen werkbeleving.

Een knagend gevoel gaat niet zo maar weg. Motivatie ebt doorgaans langzaam weg, niet van de één op de andere dag. Ga in gesprek met je leidinggevende of iemand van HR. Voelt het door omstandigheden niet veilig genoeg om je afnemende motivatie intern te bespreken, dan is een externe loopbaancoach misschien een goede gesprekspartner voor je.

Conclusie?

Regie nemen en ervaren dat je invloed hebt op je eigen situatie geeft je niet alleen vertrouwen in jezelf en in je toekomst, maar het draagt ook bij aan positieve emoties zoals hoop, optimisme en enthousiasme. Een state of mind die helpt bij (her)oriëntatie en bij je persoonlijke ontwikkeling.